Bemutatkozik a Városi Diáksport Bizottság

diáksport

Szombathely város diáksportjának irányítását szervezetileg a Polgármesteri Hivatal Egészségügyi és Közszolgálati Osztályának, Sport és Ifjúsági Irodája végzi. Az Sport és Ifjúsági Iroda diáksport ügyintézőjének feladata a városi diákolimpiai, és alapszintű versenyek szervezése, lebonyolítása, valamint a téli-nyári táborok szervezése, lebonyolítása. Ezen kívül kapcsolattartás az oktatási intézményekkel, diáksport egyesületekkel, a Sportiskolával, a Magyar Diáksport Szövetséggel, a Megyei Diáksport Egyesülettel. A diáksport ügyintéző munkáját a Városi Diáksport Bizottság választott tagjai segítik ötleteikkel, szakmai javaslataikkal.

Diáksport munkatársak

A Városi Diáksport Bizottság elnöke:

Varga Jenő

Tagjai:

Gáspár Kálmán (Bercsényi)
Kovács László (Zrínyi)
Hegyiné Szávai Beatrix (Kereskedelmi)
Pezenhófer György KDG
Szalai János Gépipari

A szakmai munka sportágankénti vezetői a szakág vezetők:

Asztalitenisz:

Gáspár Kálmán

Atlétika:

Geröly Zsolt

Hernádi Pálné

Márkusné Halmosi Erika

Németh Attila

Extrém és jeges sportok:

Varga Jenő

Floorball:

Bognár Zoltán

Játékos sportverseny:

Gáspár Kálmán

Kézilabda:

Fancsali András

Mátés István

Kosárlabda:

Szalai János

Szarka Zsuzsa

Labdarúgás:

Juhász László

Kovács László

Röplabda:

Borsodi Gábor

Majorné Takács Krisztina

Torna:

Grénus Gabriella

Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Egészségügyi és Közszolgálati Osztály

Gyermek és ifjúsági sport (diáksport)

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetési rendeletében minden évben támogatást biztosít a város területén megrendezésre kerülő gyermek és ifjúsági sport-rendezvények szervezésére és lebonyolítására. Az Önkormányzat érvényben lévő sportfinanszírozási rendszere is megfogalmazza, hogy az önként vállalt feladatok közül – a sport területén – elsőként azon eseményekre biztosít forrást, amelyekkel a gyermekek sportolását segítik.

A diáksportos eseményeket a Polgármesteri Hivatal Sport és Ifjúsági Irodája szervezi a Városi Diáksport Bizottság szakembereinek bevonásával.

Mottó:

„A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.”

(Szent-Györgyi Albert)

 

A diáksport tehát az iskolai testnevelés – „élsport”, és szabadidősport – versenyrendszere. A diákolimpiai rendezvények jelentik az „élsport” kategóriát, az egyéb, nem továbbjutásos rendezvények, fesztiválok a szabadidősport kategóriát. A hangsúly a mozgásos tevékenységekre, az egészséges életmóddal kapcsolatos szokások kialakítására helyeződik.

Az éves program tervezése, szervezése teljes mértékben az iskolai tanévhez kötődik.

A Sport és Ifjúsági Iroda feladata a városban tanuló 14.000 diák megmozgatása.

Sajnos egyre kevesebb a rendszeresen sportoló fiatalok száma. A kondicionális felmérések eredményei egyre aggasztóbb eredményeket mutatnak. Egyre több a problémás, mozgásszervi, vagy pszichés panaszokkal rendelkező tanuló. Az egyetlen, hely az iskola, ahol még hatni lehet az ifjúság ez irányú fejlesztésére, egészséges életmódra nevelésére.

 

A mindennapos testnevelés órák mellett e tevékenységnek jelentős részét képezik a diáksport versenyek, hiszen adott esetben e rendezvények jelentik a motivációt az iskolai, óra tevékenységéhez. Ilyen értelemben az összes szombathelyi diákhoz elérünk, még azokhoz is, akik közvetlenül nem vesznek részt eseményeinken. A gyerekeknek sikerélményre van szükségük. Kinek-kinek a saját képességeinek megfelelő környezetben. Szombathelyen a „diáksport” szóval leírt tevékenység mögött ez az elv található.

Diáksport ügyintézés

Irodavezető
Ügyintéző

Hírek Ne hagyd ki

Atlétika-Zalaegerszeg

Eredményesen szerepeltek U12-es kölyökatlétáink a 2024.06.07-én Zalaegerszegen rendezett régiós egyéni bajnokságon. A Kölyökből Atléta program keretein belül rendezett versenyen 10 érmes helyezést hoztak sportiskolásaink. Eredmények: Leány 60m: Laki Boglárka...

Tovább olvasom

Atlétika-Székesfehérvár

2024.06.15-én Székesfehérváron rendezték a Kölyökből Atléta program országos fesztiválját, ahol a régiós bajnok csapatok versenyeztek egymással. U10 és U12-es korosztályban 10-10 csapat mérte össze tudását. Az idősebb korosztályban versenyeztünk,...

Tovább olvasom