Bemutatkozás

asztalitenisz

Szakosztály bemutatása

A Szombathelyi Sportiskola megalakulása után  – 2000-ben – csatlakozott az asztalitenisz szakosztály a Rajczi Imre Sportiskolához. A Szombathelyi Asztalitenisz Klubnál ekkor már felépített utánpótlás nevelő munka folyt a nemzetközi hírnevű Vaida Florin vezetőedző irányításával.

A szakosztály 2020. februárjáig 25 éven keresztül az Aranyhíd Oktatási-Nevelési Központ tornatermében tartotta edzéseit. A hosszú, eredményes munka elismeréseként Szombathely MJV Önkormányzata minden szempontot kielégítő asztalitenisz teremmel biztosította a sportág jövőbeni eredményességét a Szent László király utcában. Ezen helyszín lehetőséget ad nem csak a verseny, – és tömegsportnak, hanem az amatőr pingpongnak is.

Az asztalitenisz népszerű, viszont az összetett sportág, ezért az utánpótlás nevelés rendkívül komplex és hosszú távú munkát igényel. Egy-egy játékos kineveléséhez 8-10 év következetes munkára van szükség folyamatos edzésekkel és versenyeztetéssel. Fontos, hogy a fiatalok rész vegyenek a nemzeti bajnokság valamelyik játékerejüknek megfelelő bajnokságban.

A Sportiskola asztalitenisz szakága a Szombathelyi Asztalitenisz Körrel együttműködve képzi a sportolókat, hogy továbbléphessenek a SZAK-Sportiskolába.

Hány fővel működik jelenleg?

A szakosztály 20-25 fővel dolgozik, és figyelemre méltó, hogy ezen létszám nagy része fiatal, utánpótlás korú versenyengedéllyel  rendelkező versenyző. Játékosaink hétről hétre részt vesznek megyei, regionális,- vagy országos versenyen és csapatbajnokságban. A SZAK NB-s csapataiban mindig játszottak saját nevelésű játékosok, ám a Sportiskolához történő csatlakozást követően többségben vannak a szombathelyi sportolók.

A sportág bemutatása

A pingpong nem csak a legnépszerűbb, de a legösszetettebb sportágak közé tartozik a világban, ezért az utánpótlás nevelés rendkívül komplex és hosszú távú munkát igényel. Egy-egy játékos kineveléséhez 8-10 év következetes munkára van szükség rengeteg edzéssel és versenyeztetéssel.

Sikeres sportolók akik a SZOSI növendékei voltak

A SZAK- Sportiskolának többször is voltak rendkívül eredményes generációi. 2006-ban ifjúsági csapatunk – Vajda Attila, Fixl Balázs, Szarka Tibor összeállításban – arany érmet szerzett az OB-n. Több játékos is meghívást kapott az utánpótlás válogatottba. Ezek a „legendás” versenyzők ma edzőként és edzőpartnerként segítik a szakosztály munkáját. Nekik is köszönhető, hogy a legújabb generációban 3 válogatott versenyzőnk is van. 2021-ben a SZAK- Sportiskola újonc csapata – Gergely Márk, Poór Balázs és Szarka Gábor összeállításban – magyar bajnoki címet szerzett. Emellett az egyéni országos bajnokságon a legjobb 4 között 3 SZAK- Sportiskolás fiú végzett U13-ban. Gergely Márk, Poór Balázs és Szarka Gábor volt a sorrend, amivel sporttörténelmet írt a szakosztály.

Kiket és miylen korosztályúakat várunk?

Folyamatos a felvétel a kezdő csoportba, ahová 5-7 éves fiúkat és lányokat várunk!

Kiknek ajánljuk a sportágat?

Az asztalitenisz szórakoztató időtöltés, izgalmas sport. Számos jótékony hatással rendelkezik. fizikai, mentális – és lelki értelemben egyaránt, ráadásul az egész család játszhatja. A pingpong összetett fizikai aktivitás, amely javítja többek közt a reflexet, a szem-kéz koordinációt, a gyorsaságot, az állóképességet a keringést, és serkenti az agy működését.

Előfeltételek a jelentkezéshez

Az edzésre jelentkezés semmilyen előképzettséget nem igényel.

Megtekinthető-e az edzés?

Az edzések előzetes egyeztetéssel megtekinthetők.

Szakosztályvezető

id. Szarka Tibor szakosztályvezető, edző. A Szombathelyi Asztalitenisz Kör Elnöke.

Kapcsolat

id. Szarka Tibor
pingpong@t-online.hu
+36 30 946 3274

VERSENYZÉSI LEHETŐSÉG

MOATSZ bajnoki versenyrendszerében országos bajnokságok korosztályonként: csapatbajnokságok, egyéni bajnokságok, régiós-megyei bajnokság.

Hírek Ne hagyd ki